Amb la publicació del Reial decret llei 8/2019 sobre el control d’horaris, des del passat 12 de maig d’aquest mateix any totes les empreses han de registrar la jornada laboral dels seus empleats. A través d’un control de presència laboral, s’ha de registrar l’hora d’inici i final de treball de cada persona. Com instal·ladors d’aquests sistemes, tractem de respondre a alguns dubtes que s’han creat.
El passat diumenge 12 de maig de 2019 va entrar en vigor aquest nou decret. Totes les empreses tenen des de llavors un període de 2 mesos per a la seva adaptació, després d’aquest període, han de complir estrictament amb la norma.
En la norma es parla d’una fase inicial dedicada a la negociació entre l’empresa i els representants dels treballadors, un temps en el qual s’haurà de definir el sistema i que haurà de ser degudament justificat si s’allarga de manera indeguda. Així doncs, si no el té encara instal·lat, haurà de demostrar que està en aquest procés d’implantació.
Tots els treballadors de totes les empreses, independentment de categoria o grup professional, sector d’activitat, mida o organització del treball.
Sí, respecte de treballadors mòbils, remots, comercials, temporals o qualssevol altres situacions en què la prestació laboral no es desenvolupa, total o parcialment, al centre de treball de l’empresa.
La flexibilitat horària (com pot ser el cas de comercials) atès que cal variabilitat de la jornada diària de treball (jornades diàries superiors compensades amb altres inferiors, per exemple), exigeix el compliment d’una determinada jornada mensual, lliurement distribuïda pel treballador, el fet que un registre horari diari computi excessos de jornada no s’ha d’interpretar com a treball.
L’incompliment del registre de la jornada donarà lloc a sancions en modificar la Llei d’infraccions en l’ordre social.
L’incompliment de l’obligació de registrar la jornada constituirà una infracció greu en matèria laboral de conformitat amb el que disposa l’article 7.5 de la Llei d’infraccions i sancions de l’ordre social, i que pot ser sancionada, en el grau mínim amb una multa de 626 euros a 1.250 euros, en el grau mitjà amb una multa de 1.251 euros a 3.125 euros i en el grau màxim amb una multa de 3.126 euros a 6.250 euros.
Hi ha diverses formes de registrar el còmput d’hores per part dels treballadors, però la manera més ràpida i fiable és a través d’equips instal·lats en les zones de l’empresa que contenen un programari de control que permet als empleats fitxar l’entrada i sortida , a més d’automatitzar la informació.
Hi dispositius adaptats per als treballadors comercials, remots mòbils, etc, també obligats a registrar les seves hores.