Amb la publicació del Reial decret llei 8/2019 sobre el control d’horaris, des del passat 12 de maig d’aquest mateix any totes les empreses han de registrar la jornada laboral dels seus empleats. A través d’un control de presència laboral, s’ha de registrar l’hora d’inici i final de treball de cada persona. Com instal·ladors d’aquests sistemes, tractem de respondre a alguns dubtes que s’han creat.
A què obliga aquest nou Reial Decret 8/2019 sobre el control d’horaris?
- Sigui quina sigui la jornada laboral de cada treballador, l’empresa ha de portar el seu registre d’horari. Tant el començament de la seva jornada, com el seu final.
- S’ha de guardar aquest registre d’horaris durant quatre anys. Sempre disponible per als empleats que han de conèixer la distribució i durada de la jornada laboral ordinària i als sindicats que han de conèixer mensualment les hores extres realitzades pels empleats.
Des de quan és obligatori?
El passat diumenge 12 de maig de 2019 va entrar en vigor aquest nou decret. Totes les empreses tenen des de llavors un període de 2 mesos per a la seva adaptació, després d’aquest període, han de complir estrictament amb la norma.
En la norma es parla d’una fase inicial dedicada a la negociació entre l’empresa i els representants dels treballadors, un temps en el qual s’haurà de definir el sistema i que haurà de ser degudament justificat si s’allarga de manera indeguda. Així doncs, si no el té encara instal·lat, haurà de demostrar que està en aquest procés d’implantació.
Qui està obligat a fitxar?
Tots els treballadors de totes les empreses, independentment de categoria o grup professional, sector d’activitat, mida o organització del treball.
Les persones que treballen fora de l’oficina també estan obligats?
Sí, respecte de treballadors mòbils, remots, comercials, temporals o qualssevol altres situacions en què la prestació laboral no es desenvolupa, total o parcialment, al centre de treball de l’empresa.
La flexibilitat horària (com pot ser el cas de comercials) atès que cal variabilitat de la jornada diària de treball (jornades diàries superiors compensades amb altres inferiors, per exemple), exigeix el compliment d’una determinada jornada mensual, lliurement distribuïda pel treballador, el fet que un registre horari diari computi excessos de jornada no s’ha d’interpretar com a treball.
Hi ha alguna excepció?
- Alta direcció: Queda completament excepcionada de l’aplicació de la norma el personal d’alta direcció que s’ha de regular segons el que estableix la normativa específica.
- Superiors intermedis: aquells càrrecs de confiança o de certes responsabilitats que solen tenir un règim de lliure disponibilitat del temps de treball per a la seva activitat professional, s’entén que no suposen situacions d’abús de dret, sí que es deuen igualment registrar les seves hores diàries sense perjudicis, ja que la retribució obtinguda ja compensa aquesta major exigència de treball.
- Treballadors que compten amb un règim específic:
- Treballadors amb caràcter especial: Treballadores domèstiques, esportistes, artistes, treballadors amb discapacitat, etc. Pots consultar aquestes excepcions en el seu article 2 de l’Estatut dels Treballadors.
- Els treballadors amb contracte a temps parcial, sobre els quals ja existia l’obligació de registrar la seva jornada.
- Treballadors que, a dia d’avui, ja compten amb registres específics regulats en el Reial Decret 1561/1995, els anomenats en el propi Reial Decret treballadors mòbils: transports per carretera, treballadors de la marina mercant i treballadors que realitzen serveis transfronterers en el transport ferroviari, tots ells com a conseqüència de diverses directives comunitàries.
- Respecte d’aquelles altres relacions o prestacions de treball excloses de l’àmbit d’aplicació de l’Estatut dels Treballadors: treballadors de cooperatives, treballadors autònoms, etc, no hi ha obligació de registre horari.
I si no es realitza el registre d’horaris?
L’incompliment del registre de la jornada donarà lloc a sancions en modificar la Llei d’infraccions en l’ordre social.
L’incompliment de l’obligació de registrar la jornada constituirà una infracció greu en matèria laboral de conformitat amb el que disposa l’article 7.5 de la Llei d’infraccions i sancions de l’ordre social, i que pot ser sancionada, en el grau mínim amb una multa de 626 euros a 1.250 euros, en el grau mitjà amb una multa de 1.251 euros a 3.125 euros i en el grau màxim amb una multa de 3.126 euros a 6.250 euros.
Com es registra l’inici i final de la jornada?
Hi ha diverses formes de registrar el còmput d’hores per part dels treballadors, però la manera més ràpida i fiable és a través d’equips instal·lats en les zones de l’empresa que contenen un programari de control que permet als empleats fitxar l’entrada i sortida , a més d’automatitzar la informació.
Hi dispositius adaptats per als treballadors comercials, remots mòbils, etc, també obligats a registrar les seves hores.